• De allerbeste service en support
  • 2 jaar garantie
  • Installatie én uitleg bij levering
  • Topkwaliteit

Waarom geeft mijn CW-5000 of CW-5200 waterkoeler een alarm?

De CW-5000 en CW-5200 waterkoelers hebben een actief koelsysteem. Dit betekent dat er een warmtewisselaar in de koeler zit, net zoals een koelkast. De warmte van de laserbuis wordt afgevoerd naar de warmtewisselaar. De warmtewisselaar voert de warmte hierna af naar de omgevingslucht.

Vanwege de warmtewisselaar kan de omgevingstemperatuur wat hoger zijn, maximaal 35 graden. Je kunt de koeler dus ook gebruiken in een ruimte die wat warmer is. De koeler koelt actief en kan dus ook koelen onder de omgevingstemperatuur.

Wanneer de koeler niet goed koelt en de temperatuur blijft oplopen, dan kan het zijn dat het gas wat in de koeler zit op aan het raken/ op is. Ook kan het zo zijn dat de koeler een bepaalde lagere temperatuur niet meer haalt. Dit is een indicatie dat het gasmengsel op aan het raken is.

Helaas is het niet mogelijk om het gas bij te vullen. Wanneer het gas op raakt of op is zal de gehele koeler vervangen moeten worden.

Wanneer de temperatuur oploopt en een bepaalde temperatuur bereikt wordt, rond de 30 graden, dan zal de koeler in een alarm schieten. Op het display kun je dan zien dat de temperatuur (te) hoog is en weet je dat het alarm hierdoor wordt veroorzaakt.

De koeler is geschikt om dag en nacht aan te staan met een werkende laser en de temperatuur op peil te houden. Wanneer een alarm gegeven wordt dankzij een te hoge temperatuur is dat vaak een teken van een defecte warmtewisselaar. Een andere optie is dat de ruimte waarin de koeler staat toch te warm is, de temperatuur van 35 graden wordt overschreden. Houd er rekening mee dat de lasermachine en waterkoeler zelf ook bijdragen aan een hogere omgevingstemperatuur.

Viezigheid.

Aan de zijkanten van de waterkoeler zitten roosters met een filter. De lucht wordt via deze roosters en filters naar binnen gezogen en gefilterd. De roosters kun je los klikken. Aan de achterkant van het rooster zit een filter. Deze kunnen verstopt raken moet regelmatig even bekeken en, indien nodig, schoongemaakt worden. Op de achterkant van de koeler zitten 2 ventilatoren, maak deze ook regelmatig schoon. Zet de koeler wel even uit wanneer je dit schoon gaat maken, zodat je niet vast komt te zitten.

Controleer regelmatig of de ventilatoren aan de achterkant van de koeler nog draaien. Indien een of beide ventilatoren niet meer draaien dan zullen deze vervangen moeten worden.
De waterkoeler mag niet in een ruimte staan waar het kan vriezen. Wanneer het vriest zal het water in de koeler bevriezen en gaat de waterkoeler kapot.

Vies filter

Ook kan er viezigheid in het koelwater zitten. Wanneer er bijvoorbeeld alg in het water zit kan dit samenklonteren en hierdoor een verstopping veroorzaken. Doe in dit geval de volgende stappen.

Zet de lasermachine helemaal uit. Doe de stekker van de waterkoeler in een stopcontact die niet op de lasermachine is aangesloten. Haal het water uit de laserbron en leeg de waterkoeler. Vul de waterkoeler met ongeveer 2 L water en algenverwijderaar. Zet de waterkoeler een aantal uur aan om ervoor te zorgen dat de algenverwijderaar z’n werk kan doen. Laat de lasermachine uit staan!

Na een aantal uur haal je het water uit de laserbron en leeg je de waterkoeler. Vul de waterkoeler met zo’n 2 L gedemineraliseerd water. Zet de waterkoeler een aantal uur aan zodat de laserbron schoon spoelt. Laat de lasermachine uit staan.

Na een aantal uur kun je het water uit de laserbron halen en de waterkoeler legen. Vervolgens vul je de waterkoeler met gedemineraliseerd water en een klein beetje koelvloeistof. Waterkoeler afvullen.

Alg in het koelwater

Flow.

De CW-5000 en CW-5200 waterkoelers hebben een flowmeter. De flowmeter kan zien dat er minder flow is dan normaal. Wanneer er significant minder flow is zal de koeler in alarm gaan en de pomp en dergelijke uitschakelen om te voorkomen dat de pomp defect raakt. Wanneer er geen flow is schakelt de pomp ook uit. Wanneer dit gebeurt kan het zijn dat er te weinig water in de koeler zit. Aan de achterkant van de koeler zit een klein glaasje met hiernaast een indicatie tot waar de koeler gevuld is. Controleer of het water nog in het groene gedeelte zit. Indien dit niet het geval is, kijk dan of er ergens een plas water ligt en of alle slangen van koeler naar machine nog goed vast zitten en niet poreus zijn geworden. Indien je nergens water ziet, controleer dan de laserbuis. De laserbuis bestaat uit 3 glazen buizen. Kijk of er water in de grote buitenste buis zit. Als dit zo is dan zal de laserbuis vervangen moeten worden.

Aan de achterkant van de waterkoeler zit een grijze dop, deze is voor het laten leeglopen van de koeler. Controleer of deze dop goed vast zit.

Kijk ook of alle slangen mooi vrij zijn en of er ergens een knik in de slang zit. Als er een knik in de waterslang zit kan het water niet meer rondgepompt worden en zal er ook een alarm klinken. Zie je een knik in de slang dan is het zaak de slang knikvrij te maken.
Mocht er nergens een plas water liggen en ook de buitenste laserbuis is vrij van water maar toch is er wat weinig water n de koeler dan kun je wat water bijvoegen. Waterkoeler afvullen.

Als je de waterkoeler aan zet maar het display en het licht aan de voorkant van de waterkoeler gaat niet aan dan kan de voeding in de waterkoeler defect zijn. Als het display niet aan gaat maar de lampjes aan de voorkant van de koeler en eventueel het alarmsignaal wel, dan zal het display defect zijn.

Wanneer je de waterkoeler aan zet maar de koeler gaat niet aan controleer je als eerste of de stekker in het stopcontact en in de koeler zit. Mocht de stekker goed aangesloten zijn en het stopcontact heeft ook stroom, dan kan de zekering in de waterkoeler defect zijn. Kijk of je ergens een oorzaak ziet, zoals bijvoorbeeld een waterlek wat kortsluiting veroorzaakt.

Mocht het probleem niet verholpen zijn met bovenstaande tips, stuur dan een ticket.

Download onze gratis brochure
Ga
Chat via WhatsApp

Welke lasermachine moet ik hebben?

Bekijk onze overzichtspagina met lasermachines of laat je
vrijblijvend adviseren.

+31 544 350320