• De allerbeste service en support
 • 2 jaar garantie
 • Installatie én uitleg bij levering
 • Topkwaliteit

Alle belangrijke alledaagse kennis over de waterkoeler om hem in goede conditie te houden zodat ook je laser in topconditie blijft!

Waarom is koelwater zo belangrijk?

Het is belangrijk dat de koeler voldoende schoon koelwater bevat. Dit is nodig om de laserbron te koelen. Tijdens laseren produceert de laserbron erg veel warmte maar eigenlijk kan de bron zelf niet heel goed tegen warmte. Het koelwater brengt die warmte van de laserbron via de leidingen naar de waterkoeler die bij de machine staat. Deze waterkoeler koelt het water tot een juiste temperatuur en pompt het terug naar de laserbron.

Omdat er elektromagnetische dingen gebeuren in de laserbron is het belangrijk dat het water gedemineraliseerd is, hierdoor zal alles wat er in de laserbron gebeurt niet aangetast worden door het water wat erlangs stroomt. Bij elke vorm van vervuiling zal het gedemineraliseerde effect van het water verminderen en zal dit de laser op een slechte manier beïnvloeden. Dit kan zelfs zo erg zijn dat de laserbron erdoor kapotgaat of dat de machine zichzelf in kortsluitbescherming moet nemen omdat de hoogspanning in de laserbron via het water naar buiten zou kunnen komen.

Dit kan hele bijzondere maar niet-gewenste en gevaarlijke scenario’s opleveren zoals in onderstaande afbeelding.

Electrical arc from lasersource

Goed koelwater is van vitaal belang.

Hoe zie je of er nog voldoende koelwater is?

De CW-3000 waterkoelers hebben geen vulniveau meter dus bij die machines zal je het water moeten verversen om zeker te weten dat de juiste hoeveelheid water erin zit.

Voor de CW-5000 kijk je op de achterkant van de waterkoeler waar een vulglaasje zit, als deze tussen de waardes ‘Full’ en ‘Normal’ staat is het goed.

Fill Level gauge

Let er wel op dat wanneer de machine 1x of meer gedraaid heeft het water niet alleen maar in de tank zit maar ook in de laserbron en de leidingen. Het is dus normaal dat het niveau niet op ‘Full’ staat als de machine werkt, daarom is het belangrijker om de ‘Normal’ waarde in de gaten te houden dan de ‘Full’.

Is je koelwater schoon?

Wanneer er voldoende koelwater in de koeler zit is het belangrijk om even te controleren dat dit water ook schoon is. Zie je in de laserbron of bij het vulglaasje wat viezigheid? Dan zul je de koeler moeten legen, schoonmaken en het water moeten vervangen.

Wanneer aanvullen, wanneer vernieuwen?

Wanneer aanvullen, wanneer vernieuwen? Voordelen van het een ten opzichte van de ander?

In principe hoeft de waterkoeler nooit aangevuld te worden, de waterkoeler zal piepen en in alarm gaan staan als er echt te weinig in zit. Echter is dit altijd een gevolg van een groter defect (lek) dus het is raadzaam om te controleren waarom hij leeg is.

Het vernieuwen moet tijdens jaarlijks onderhoud gedaan worden, vaker kan nodig zijn door het klimaat (dit kan gecontroleerd worden door maandelijks in de buis te kijken naar verkleuringen van het water, is deze verkleurd dan moet het direct vervangen worden). Langer dan een jaar wachten voor het vervangen kan schadelijk zijn en is dus ten zeerste af te raden.

Hoeveel koelwater heb je nodig en waar koop je het?

Er gaat ongeveer 7 liter gedemineraliseerd water in de waterkoeler. Dit moet dan aangevuld worden met 140 milliliter aan koelvloeistof.

Hoe leeg je de koeler?

Wat heb je nodig:

 • Een 10 L emmer.
 • Een tafel of een andere plek waar de waterkoeler neer gezet kan worden.
 • Een steeksleutel 22.

Markeer de slangen met een permanent marker zodat je ze uit elkaar kan houden, dit om de inlet en outlet niet te verwisselen later. Het makkelijkste is om 1 slang ‘in’ te noemen en 1 slang ‘out’ te noemen. Ontkoppel de waterslangen van de koeler. Hang de uitgangen van deze slangen hoog op zodat het water er niet gelijk uitloopt. Til de waterkoeler voorzichtig op de tafel, houd rekening met de open slangaansluitingen waar een klein beetje water uit kan komen.

Aan de achterkant van de waterkoeler, links onderin (gekeken vanaf de achterkant), zit de draindop. Zet de emmer onder de draindop en draai met de steeksleutel 22 de draindop helemaal los. Laat de hele waterkoeler leeglopen in de emmer.
Als er geen water meer uit de waterkoeler komt kun je het voorste handvat vasthouden en til je de voorkant omhoog zodat het laatste beetje eruit komt. Draai nu de draindop terug op de waterkoeler

Zet nu de emmer achter de machine en hang de slang die op de outlet van de waterkoeler hing in de emmer en zorg dat deze diep onder water blijft. Pak de luchtpomp van de machine en sluit deze aan op de ander waterkoeler slang inlet. Zet de luchtpomp aan en laat deze de slangen en laserbuis helemaal leegblazen. Dit kan een tijd duren dus houdt dit voor ongeveer 5 min aan. Zet de luchtpomp uit en koppel de luchtslang los. Haal nu beide slangen los en breng het water weg naar een verwerkingslocatie voor chemische afvalstoffen conform met wat in de msds staat koelvloeistof msds.

Hoe vul je de koeler?

Wat heb je nodig:

 • 7 liter aan gedemineraliseerd water volgens de volgende msds voorschriften: download.
 • 140 milliliter aan koelvloeistof volgens voorschriften, deze staan in de mds die hier te vinden is: koelvloeistof msds
 • Een trechter die door een gat van 35 mm kan.
  Zorg ervoor dat de koeler juist is aangesloten met de slangen, zowel de output en input slangen moeten op de juiste plekken aangesloten te zijn.

Let op! Voor de Original geldt dat de waterkoeler-Inlet op de machine-outlet moet en de waterkoeler-outlet op de machine-inlet. Voor de andere machines hangt het ervan af hoe je zelf de slangen gelabeld hebt (Zie hoofdstuk hoe leeg je een waterkoeler).

Draai de dop boven op de waterkoeler los en zet hier de trechter in om de waterkoeler vervolgens te vullen met 7 L gedemineraliseerd water. Vul de waterkoeler vervolgens met de 140 milliliter koelmiddel en draai daarna de vuldop dicht.

Water flowing

Zet de waterkoeler aan en controleer of het water de juiste kant op stroomt in de laserbron. Het water moet van links naar rechts stromen. Als dit niet het geval is draai je de slangen op de inlet en outlet om. Laat de waterkoeler nou voor een paar uur lopen tot je helemaal geen luchtbelletjes meer in de laserbron ziet. Blijf je na een uur of drie nog wat luchtbelletjes zien dan kan je de slang wat knikken om een schok aan het water te geven waardoor de luchtbelletjes loskomen. Zodra het water zonder luchtbellen goed stroomt met de waterkoeler aan kan de machine weer gebruikt worden.

Luchtbellen in de laserbron.

Luchtbellen in de laserbron kunnen onherstelbare schade brengen. Lucht is een hele slechte warmtegeleider, vooral in vergelijking met water. Als er dus te grote of te veel luchtbellen op een plek in de bron zitten kan het daar warmer worden dan de rest van de buis. Hierdoor kan het glas onder thermische spanning komen te staan, dit vervormt het glas lichtelijk maar dat kan al genoeg zijn dat de laser slechter snijd. Ook kan er zoveel warmte komen dat de bron kapot knapt omdat het glas de stress niet meer kan hebben. Daarom is het cruciaal om de bron goed te controleren dat er geen luchtbellen in zitten.

Airbubbles in water

Download onze gratis brochure
Ga
Chat via WhatsApp

Welke lasermachine moet ik hebben?

Bekijk onze overzichtspagina met lasermachines of laat je
vrijblijvend adviseren.

+31 544 350320