• De allerbeste service en support
 • 2 jaar garantie
 • Installatie én uitleg bij levering
 • Topkwaliteit

Rubber lasersnijden en graveren met een hoogwaardige lasermachine

Lasermachines zijn krachtige apparaten die op allerlei manieren van pas komen, ook bij het snijden van rubber. De laserstraal zorgt voor een net eindresultaat en de apparaten zijn bovendien veilig en eenvoudig in gebruik. Je kunt deze techniek toepassen bij het maken van talloze producten: van schoenzolen tot stempels. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden en zoek je naar een techniek om rubber te snijden of te graveren? Ontdek dan de kracht van de lasermachines van BRM, waarmee je in een handomdraai rubberen maatproducten maakt. Hier lees je alles over de werking, voordelen en toepassingen van rubber snijden met een lasermachine.

Rubber snijden: hoe werkt het?

Wil je schuimrubber snijden of onderdelen van natuurlijk rubber op maat maken of graveren? Een lasermachine biedt uitkomst. De krachtige laser in deze machines is namelijk in staat om verschillende soorten rubber te bewerken. Dit komt doordat de laser ontzettend geconcentreerd is en daardoor ook veel hitte veroorzaakt. Deze enorme temperaturen verbranden het rubber zodra het materiaal in contact komt met de laserstraal. Het resultaat is een schone en strakke snijlijn die vrijwel niet te evenaren is. De laser is bovendien precies in te stellen zoals jij dat wilt. Zo bepaal je de kracht en de dikte van de straal, waardoor er nauwkeurige snijlijnen ontstaan die jouw ontwerp tot in de puntjes volgen.

Het aansturen van de lasermachine is eenvoudig. Ga je een stuk rubber snijden, dan moet je eerst een ontwerp hebben. Dit digitale design maak je gewoon met je eigen ontwerpsoftware. Hierna bereid je het bestand voor met behulp van de bijgeleverde software van de lasermachine. Deze software creëert snijlijnen en zorgt ervoor dat de laser precies weet welke vormen hij moet produceren. Upload dit bestand naar de machine en plaats het rubber op de werktafel. Sluit de kap, druk op start en laat de laser vervolgens zijn werk doen. Stel je design tussendoor bij of laat het apparaat keer op keer dezelfde designs maken.

Welke soorten rubber kan je lasersnijden?

Lasermachines zijn ontzettend veelzijdig en zijn daardoor in staat om allerlei soorten rubber te snijden. Zo is het mogelijk om deze machines in te zetten voor het bewerken van:

 • Natuurlijk rubber
 • Microporeus schuim
 • Siliconenrubber
 • Synthetisch rubber

Het is wel belangrijk om rekening te houden met het feit dat iedere soort rubber anders reageert op de laser. Dat betekent dat sommige soorten een langere bewerkingstijd nodig hebben of pas effectief gesneden kunnen worden met een krachtigere straal. Ben je van plan om schuimrubber te snijden terwijl je gewend bent om met natuurlijk rubber te werken? Doe dan eerst een kleine test waarbij je de kracht en snelheid van de laser aanpast. Zo zie je meteen welke instellingen de beste resultaten leveren voor het lasersnijden van rubber.

Gravure op een rubberen stempel

De voordelen van rubber lasersnijden

Rubber is een van de moeilijkste materialen om te bewerken. Dat heeft alles te maken met de flexibiliteit en elasticiteit, waardoor het ontzettend lastig is om rechte lijnen te creëren. Ga je schuimrubber of gewoon rubber snijden met een zaag of freesmachine, dan zal je meteen merken dat de randen een rafelige en rommelige afwerking hebben. Hierdoor wordt het eindresultaat een stuk minder strak en dus ook minder mooi. Dit probleem heb je niet wanneer je rubber gaat bewerken met een lasermachine. De laser komt namelijk niet in contact met het rubber, waardoor het materiaal niet kan vervormen of uitrekken. Hierdoor ontstaan er rechte lijnen die je onmogelijk na kunt maken wanneer je met de hand werkt.

Kies je ervoor om rubber te snijden met een lasersnijmachine, dan werk je bovendien aanzienlijk sneller. De machine wordt volledig met een computer aangestuurd die jouw gekozen design tot op de millimeter volgt. Het enige wat je hoeft te doen is op start drukken. Heb je meerdere stukken rubber die exact dezelfde vorm moeten krijgen? Geen probleem, want de lasermachine bootst het design iedere keer weer precies na. Je hoeft je geen zorgen te maken over beschadigingen, want het is niet nodig om het rubber vast te maken in de machine. Hierdoor is de vorming van krassen, scheuren en deuken uitgesloten.

De veiligheid van schuimrubber snijden

Het snijden van rubber met een lasermachine is ontzettend handig, maar hoe zit het met de veiligheid? Je wilt natuurlijk zorgeloos met de machine kunnen werken. Dat is geen enkel probleem, want de lasermachines van BRM zijn zo ontwikkeld dat ze jou en je werkomgeving niet beschadigen. Dat heeft voor een groot deel te maken met de kap die de laser afsluit. Deze kap voorkomt dat de laser open en bloot werkzaam is, waardoor je handen niet in contact komen met de hete straal.

De hitte van de laser zorgt er bovendien voor dat het rubber op hoge temperaturen wordt verbrand. Deze extreme hitte is de reden dat er relatief weinig stof ontstaat. Eventuele nare geurtjes worden gemakkelijk tegengehouden door de kap. Het is natuurlijk niet te voorkomen dat er kleine stofdeeltjes vrijkomen bij het snijden van rubber. Daarom komt het afzuigsysteem goed van pas. Dit systeem zuigt de vervuilde lucht op en filtert deze, zodat de stofdeeltjes niet vrijkomen. Een ander voordeel op het gebied van veiligheid is dat de laser niet in contact komt met het rubber. Er ontstaat geen frictie, dus kleine rondvliegende stukjes rubber zijn niet aan de orde.

Gravure op een rubberen stempel

Wanneer komt rubber lasersnijden goed van pas?

Rubber is een veelzijdig product dat binnen allerlei industrieën gebruikt wordt. Het is een sterk materiaal dat ontzettend veel druk kan verdragen. Tegelijkertijd is het elastisch en weet het zijn vorm goed te behouden, zelfs in extreme omstandigheden. Dat betekent dus dat het lasersnijden van rubber een nuttige techniek is voor het maken van talloze producten. De lasermachine stelt je in staat om het rubber precies op maat te snijden, waardoor gepersonaliseerde producten en maatwerk geen enkel probleem zijn. Zo komt de techniek goed van pas bij het maken van:

 • Stempels
 • Autobanden
 • Fietszadels
 • Recycleproducten
 • Schoenzolen
 • Kunstvoorwerpen
 • Meubelstukken
 • Reclameborden
 • Relatiegeschenken
 • Sieraden

Voor welke branches is rubber lasersnijden interessant?

Talloze industrieën maken gebruik van rubber, dus het spreekt voor zich dat al deze bedrijven en fabrieken ook baat kunnen hebben bij een lasermachine voor het snijden van rubber. Zo kan de auto-industrie op maat gemaakte banden creëren die tot op de millimeter zijn afgestemd op iedere velg. Daarnaast komt de techniek goed van pas bij professionele creatievelingen die rubber willen gebruiken bij het maken van kunstvoorwerpen, juwelen, decoraties en meubelstukken.

Ook scholen doen er goed aan om hun leerlingen kennis te laten maken met lasertechniek. Schuimrubber of rubber snijden en graveren is een makkelijke techniek om te leren en helpt studenten met het creëren van driedimensionale ontwerpen. Doordat het gebruik van de lasermachine relatief veilig is, is het bovendien geen probleem om deze apparaten in een leslokaal te hebben staan. Leerlingen ervaren hoe lasers te werk gaan en krijgen de kans om hun creatieve en technische kanten te ontwikkelen.

Wat kost rubber bewerken met een lasermachine?

Binnen ieder productieproces is het kostenplaatje een belangrijk onderdeel om rekening mee te houden. Het spreekt dus voor zich dat je je afvraagt wat het kost om schuimrubber te snijden met behulp van een laser. De grootste kostenpost is de aanschaf van een lasermachine. BRM biedt verschillende modellen aan, waarbij het exemplaar met de kleinste werktafel ook het goedkoopste is. Heb je een klein budget of verwacht je de lasermachine niet grootschalig te gaan gebruiken? Dan loont het misschien om een tweedehands model aan te schaffen. Deze zijn natuurlijk van dezelfde hoogwaardige kwaliteit die je van BRM mag verwachten, maar dan voor een zachtere prijs.

De dagelijkse kosten liggen aanzienlijk lager. Ga je rubber snijden met de machine, dan moet je voornamelijk rekening houden met de onderhouds- en reparatiekosten. Vooral de kwetsbare onderdelen zoals spiegels en lenzen moeten na verloop van tijd vervangen worden. Deze kosten zijn vrij laag, want je moet rekening houden met een gemiddelde prijs van €2,- per uur dat de lasermachine in gebruik is. Heb je dus eenmaal een lasermachine aangeschaft, dan is rubber bewerken vervolgens een relatief goedkope onderneming.

Welke laser snijmachine is het beste voor jou?

Voordat je een laser snijmachine koopt, moet je eerst weten welke specificaties je nodig hebt. Afhankelijk van de materialen welke je wilt snijden en het benodigde werkgebied heb je de keuze uit een aantal verschillende modellen.
Weet je het niet precies, kom dan langs voor een vrijblijvende demonstratie. Tijdens deze demonstratie helpen wij jou met het kiezen van de juiste laser snijmachine. Zo voorkom je dat je te veel betaalt en heb je de beste machine voor je projecten.

 

Ben je benieuwd welke lasermachine het beste bij je past?

Neem contact met ons op.

Rubber lasersnijden en graveren met lasermachines

Een lasermachine helpt je snel en moeiteloos vele materialen snijden of graveren. Onze machines zijn hybride, je krijgt een laser snijmachine en een laser graveermachine in één. Of je nou metaal gaat graveren of leer gaat snijden, met een BRM lasermachine wordt jouw klus een fluitje van een cent. In ons assortiment vind je lasermachines in diverse modellen. Ze verschillen onder andere qua vermogen, afmetingen en prijs. De populairste machine is de Pro 1300, deze wordt ingezet door klanten in verschillende branches en staat onder andere op scholen en bij architecten. Mocht je op zoek zijn naar een machine met een groter werkgebied dan is de Pro 1600 het perfecte model. Alle machines bieden wij aan inclusief montage en instructie. Zo kun je er meteen mee aan de slag.

Ontdek de lasermachines van BRM

Ben je geïnteresseerd in het lasersnijden van rubber en ben je daarvoor op zoek naar professionele apparaten die tot in detail af te stellen zijn? Dan ben je bij BRM aan het juiste adres. Onze lasermachines zijn in staat om verschillende soorten rubber te snijden, waarbij nauwkeurigheid, een strakke afwerking en snelheid centraal staan. Onze machines zijn in verschillende groottes verkrijgbaar, dus er is altijd wel een model te vinden dat binnen jouw werkruimte past. Heb je vragen over het snijden van rubber met behulp van lasers? Neem dan gerust eens contact met ons op.

Download onze gratis brochure
Ga
Chat via WhatsApp

Welke lasermachine moet ik hebben?

Bekijk onze overzichtspagina met lasermachines of laat je
vrijblijvend adviseren.

+31 544 350320