• De allerbeste service en support
  • 2 jaar garantie
  • Installatie én uitleg bij levering
  • Topkwaliteit

Wat is de autofocus?

De autofocus is een sensor die automatisch de juiste hoogte ten opzichte van je materiaal selecteert. Hierdoor hoef je niet meer handmatig de juiste focushoogte te bepalen tussen je materiaal en de nozzle onder de lensschacht.

De autofocus in de BRM Slim en Pro lasermachines is een ultrasoon sensor. De sensor zendt een signaal uit en wanneer er bepaalde materialen on de sensor liggen ontvangt de sensor signalen terug. Je kan het vergelijken met een echo. Zodra de sensor signalen terugkrijgt omdat er materiaal gezien wordt kan de juiste afstand bepaald worden. Als de sensor dichter bij het materiaal komt verandert de tijd tussen het zenden en ontvangen van de signalen die de sensor terugkrijgt. Wanneer de sensor de juiste tijd tussen zenden en ontvangen merkt weet de sensor dat de focusafstand juist is.

Kop-pro-met-AF

Kan de autofocussensor alle materialen detecteren?

Nee, helaas detecteert de sensor niet alle materialen. Materialen zoals foam, stof, isolatiemateriaal of andere materialen met een lage dichtheid zullen niet gezien worden door de sensor en kunnen niet gebruikt worden in combinatie met de autofocus-functie. Vaak zijn materialen met een lage dichtheid ook geluiddempend. Geluiddempende materialen absorberen de ultrasoon golven. Deze kunnen dan niet terugkeren naar de sensor waardoor de sensor niet weet hoe dicht het materiaal al bij de sensor is. Hierdoor kan de tafel te ver omhoogkomen en is de kans op een botsing tussen nozzle en materiaal/ tafel groot.

Ook zijn er bepaalde houtsoorten die de ultrasoon golven zullen absorberen. Dit zijn vaak stukken hout met een ruw oppervlakte of een ruwe bast. Verder werkt kurk ook niet samen met de ultrasoon golven en kan het niet gebruikt worden in combinatie met de autofocus. Ga er dus niet van uit dat het materiaal dat je wil gaan bewerken ook geschikt is voor de autofocus-functie.

Geschiktheid van je materiaal testen.

Als je met een nieuw materiaal gaat werken dan moet je eerst testen of het materiaal gezien wordt door de sensor.

Laat de werktafel zakken. Hou het materiaal in je handen en hou het onder de nozzle en de sensor. Zorg ervoor dat je materiaal echt onder de sensor zit en dat je het materiaal recht houdt. Als het maar onder een deel van de sensor ligt dan kan het alsnog verkeerd gemeten worden. Zorg dat het materiaal de nozzle niet aanraakt maar ga ook niet te ver van de nozzle afzitten. Voordat het materiaal de nozzle zou raken moet het oranje lampje op de sensor aan gaan. Wanneer het lampje aan gaat wordt je materiaal gedetecteerd en weet je dat je de autofocus-functie kunt gebruiken. Ook hoor je een klik wanneer het lampje aan gaat.

Autofocus-lampje-aan,-hout-eronder

Als je het materiaal onder de nozzle en sensor houdt en het oranje lampje gaat niet aan dan kun en mag je de autofocus-functie niet gebruiken. Je zult de focushoogte dan handmatig moeten bepalen. Ga je toch de autofocus-functie gebruiken dan is de kans op een botsing erg groot. Mocht er op deze wijze schade ontstaan dan valt dit niet binnen de eventuele garantie van de machine. De sensor-houder wordt door ons op de juiste hoogte geplaatst. Zorg er dan ook voor dat je de houder nooit verplaatst!

Zorg ervoor dat de lensschacht helemaal boven in de laserkop zit. Dit doe je door bij de Pro aan de roze of blauwe knop aan de rechter kant van de laserkop te draaien. Draai aan de knop en hou de lensschacht vast. Plaats de lensschacht helemaal bovenin en draai de knop weer vast. Bij de Slim zitten er 2 knoppen aan de rechterkant van de kop, de onderste kun je losdraaien terwijl je de lensschacht vast houdt. Vervolgens doe je de lensschacht omhoog en draai je de knop weer vast.

Druk op de ‘Focus’ toets op het display van de machine. De tafel zal omhooggaan en stoppen op het hoogste punt. Je zult zien dat de afstand tussen de tafel en de nozzle nog redelijk groot is. Draai weer aan de knop om de lensschacht naar beneden te halen. Zorg ervoor dat de nozzle (puntje onder aan de lensschacht) de tafel raakt. Zet de lensschacht weer vast.

Doe de tafel een stukje omlaag. Leg je materiaal op de tafel. Zorg ervoor dat er voldoende materiaal onder de sensor ligt zodat de sensor het materiaal kan zien. Druk weer op de ‘Focus’ toets op het display. Hou je hand wel bij de noodstop zodat je deze snel in kunt drukken als er iets misgaat, zeker als het de eerste keer is dat je met dit materiaal werkt. Als alles goed gaat dan stop de tafel met bewegen en is de oranje lamp op de sensor aan. Kijk of je een rood puntje van de hulplijn op je materiaal ziet. Mocht je die niet zien dan zit je toch te dicht op het materiaal. Mocht je een grote stip zien dan zit je te ver van je materiaal af. Druk nogmaals op de ‘Focus’ toets om te kijken of dat het probleem verhelpt.

Display-Focusknop

Mocht het lampje op de sensor überhaupt niet aan gaan ongeacht het materiaal dat je er onder houdt dan kan het zijn dat de stekker aan de bovenkant van de sensor niet helemaal goed in de sensor zit. Je kunt de stekker even loshalen en opnieuw bevestigen.

Mocht je er niet uitkomen dan kun je altijd een ticket indienen.

Download onze gratis brochure
Ga
Chat via WhatsApp

Welke lasermachine moet ik hebben?

Bekijk onze overzichtspagina met lasermachines of laat je
vrijblijvend adviseren.

+31 544 350320