• De allerbeste service en support
 • 2 jaar garantie
 • Installatie én uitleg bij levering
 • Topkwaliteit

Je gebruikt de machine graag maar eigenlijk moet de machine verplaatst worden. Wanneer de machine verplaatst of verhuisd moet worden dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Kan ik de machine zelf verplaatsen/ verhuizen?

Daar kunnen we niet direct op antwoorden. Ga een aantal dingen bij jezelf na.

 • Kan je de machine zelf loskoppelen?
 • Kan de machine in zijn geheel naar buiten en op de andere locatie in z’n geheel op de juiste plek komen?
 • Is er genoeg kennis om de machine weer aan te sluiten en alles juist af te stellen?
 • Als de machine uit elkaar moet, heb je daar voldoende expertise voor?

Waarschuwing! Wanneer je besluit de machine zelf te verplaatsen/ verhuizen dan valt alle schade die hieruit ontstaat niet onder garantie!

Welke risico’s loop ik?

Ja, je kunt de machine zelf verplaatsen maar er zijn risico’s. Een van de dingen die kan gebeuren is dat de laserbron breekt tijdens het verplaatsen. Wees je je er van bewust dat de eventuele garantie die je nog hebt op de machine niet van toepassing is als je de machine verplaatst en er breekt iets. Wanneer wij de machine voor je verhuizen en er breekt iets dan zorgen we ervoor dat we het repareren.

Wanneer je wil weten wat wij voor je kunnen betekenen dan kun je ons altijd een ticket sturen. Wanneer je wil weten wat een verhuizing door ons kost dan ontvangen we graag de volgende informatie van je. We kunnen met deze informatie inschatten welk materieel nodig is, of we met 1 monteur komen en of de machine in zijn geheeld het pand in en uit kan.

 • Foto’s van de machine op de huidige plek.
 • Foto’s van de plek waar de machine moet komen te staan.
 • Van waar naar waar moet de machine? Indien de verplaatsing in hetzelfde pand plaatsvindt, van welke verdieping naar welke verdieping? Moet de machine in dezelfde ruimte verplaatst worden? Om hoeveel meter gaat het dan?
  Indien van gebouw A naar gebouw B ontvangen we graag de adressen van beide locaties.
 • De route die de machine af moet leggen. Het liefst ontvangen we foto’s van de obstakels. Denk hierbij aan een lift, trap, nauwe bochten, smalle doorgangen et cetera.
 • Foto’s en afmetingen van de smalste doorgang. Wanneer dit een lift is, kijk dan ook even of er handgrepen in de lift zitten die de ruimte nog kleiner maken.
 • We horen graag of er trappen/ drempels aanwezig zijn en wat de afmetingen zijn. Indien mogelijk ontvangen we hier foto’s van.
 • Is er genoeg ruimte om een bakwagen te laden en lossen? Moet de bakwagen door een poort om binnen te komen? Zo ja, wat zijn de afmetingen van de poort? Graag ontvangen we foto’s van de laad- en los-plekken.
 • Hoe ver is de laad-/ los- plek van het gebouw af? Waar is de ondergrond naar het gebouw toe van gemaakt? Is dit asfalt, kiezels, et cetera.
 • Zijn er obstakels van de laad- en los-plekken naar de plek waar de machine vandaan komt of naartoe moet? Graag zien we wat deze obstakels zijn en wat de afmetingen van de obstakels zijn.

  Ik ga de machine toch zelf verplaatsen. Wat moet ik doen?

  Waarschuwing! Wanneer je besluit de machine zelf te verplaatsen/ verhuizen dan valt alle schade die hieruit ontstaat niet onder garantie! Wanneer de laserbron of andere onderdelen breken tijdens het verhuizen dan kan BRM Lasers deze onderdelen vervangen onder de normale servicekosten maar niet onder garantie.

  Als eerste moet je alles loskoppelen van de machine.

 • Luchtpomp
 • Waterkoeler, Waterkoeler in topconditie
 • Afzuiging
 • Stekkers van de machine uit het stopcontact
 • De laserbron moet uit de machine wanneer je de machine gaat verplaatsen. De laserbron moet voorzichtig vervoerd worden met extra aandacht voor de punten waarop de waterslangen worden aangesloten. De laserbron mag niet op de aansluitpunten rusten. Verpak de laserbron goed in schuim en vervoer de bron zo voorzichtig mogelijk.

Wanneer alles losgekoppeld is dan kun je de poten van de machine omhoog draaien zodat de machine op de wielen rust.
Zodra de machine op de wielen staat dan kun je de machine naar de verhuiswagen of de nieuwe locatie rijden. Je kunt bijvoorbeeld een palletwagen gebruiken om de machine te verplaatsen, let hierbij wel op dat het gewicht van de machine goed verdeeld is over de palletwagen. Als de machine niet zo door de smalste doorgang kan dan kan de machine op de kant gelegd worden. Wees hierbij voorzichtig en zorg voor voldoende hulp, de machine is erg zwaar. Leg een deken of iets dergelijks onder de machine om de kans op schade te minimaliseren.

Waarschuwing! Wanneer de machine op de kant moet dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de deuren van de machine niet zo open kunnen vallen.

Ik heb de machine verplaatst, hoe zorg ik ervoor dat de machine weer werkt?

Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de machine en de muren/ andere objecten. Er moet in ieder geval aan de achterkant 420 mm vrije ruimte zijn en aan de rechter kant van de machine moet 1000 mm vrije ruimte zijn.

Wanneer de machine op de juiste plek staat dan kun je de machine waterpas zetten. Draai de poten uit zodat de machine weer op de poten rust in plaats van op de wielen. Zet een waterpas op de geleidingen, het is belangrijk dat deze waterpas zijn. Draai aan de poten totdat je ziet dat de waterpas aangeeft dat de machine ook waterpas staat.

Poten opdraaien

Waterpas brug

Waterpas Y As links

Waterpas Y As links

Hierna kun je, indien je de laserbron uit de machine hebt gehaald, de laserbron weer terugplaatsen. Zodra je de laserbron hebt ingebouwd sluit je de waterkoeler aan. Zorg ervoor dat de waterslangen op de juiste wijze zijn verbonden met de waterkoeler. Doe de stekker van de waterkoeler in een extern stopcontact. Zet de waterkoeler aan en controleer of het water van links naar rechts door de laserbron stroomt. Mocht dit andersom stromen dan moet je de waterslangen omkeren om de stroming juist te laten stromen. Zorg er ook voor dat er geen luchtbellen meer in het water in de laserbron zitten, deze kunnen schade aanrichten waardoor de laserbron kan breken. Waterkoeler in topconditie.

Zodra er geen luchtbellen meer in de laserbron zitten kun je de waterkoeler uitschakelen en dan kun je de stekker van de waterkoeler eventueel in de lasermachine plaatsen. Vervolgens kun je de rest van de onderdelen van de machine weer aan gaan sluiten, zoals de luchtpomp, afzuiging et cetera. Doe ook de stekkers van de lasermachine weer in het stopcontact.

Wanneer alles is aangesloten zorg je ervoor dat je de spiegeluitlijning gecontroleerd en zo nodig aangepast wordt.

Mocht je nog vragen hebben of toch de hulp van BRM Lasers in willen schakelen dan kun je altijd een ticket aanmaken.

Download onze gratis brochure
Ga
Chat via WhatsApp

Welke lasermachine moet ik hebben?

Bekijk onze overzichtspagina met lasermachines of laat je
vrijblijvend adviseren.

+31 544 350320