• De allerbeste service en support
  • 2 jaar garantie
  • Installatie én uitleg bij levering
  • Topkwaliteit

Waarom geeft mijn CW-3000 waterkoeler een alarm?

De CW-3000 is een waterkoeler die het water koelt door de warmte af te geven aan de omgeving door middel van een ventilator.

Wanneer de CW-3000 in alarm staat, kan het zijn dat het koelvermogen niet toereikend genoeg is voor de omgevingstemperatuur. De CW-3000 heeft alleen een warmteafgifte aan de omgeving. Wanneer de omgevingstemperatuur te hoog is kan de koeler de warmte niet kwijt aan de omgeving waardoor het water warm blijft en de temperatuur op zal lopen.

De koeler kan ten opzichte van de omgeving zo’n 5 à 7 graden warmte afgeven. Wanneer de temperatuur in de omgeving bijvoorbeeld 25 graden is, dan kan de watertemperatuur ongeveer 30 graden worden. De grenstemperatuur van de koeler is ongeveer 28 graden, dit houdt in dat het in de ruimte waar de koeler staat niet warmer mag zijn dan 23 graden. Wanneer de temperatuur in de omgeving warmer is dan 23 graden is zal de koeler in alarm raken omdat het water te warm wordt.

In dit geval zul je ervoor moeten zorgen dat de temperatuur in de ruimte naar beneden gebracht wordt. Ook kun je een tijdje stoppen met werken. De watertemperatuur zal dalen waardoor je weer even verder kunt werken.

Wanneer de temperatuur op de koeler ineens heel snel oploopt dan kan het zijn dat de koeler de warmte niet meer kwijt kan aan de omgeving. Aan de achterkant van de koeler zit een ventilator, controleer of deze stofvrij is en of deze werkt. Als je ziet dat er veel stof is opgebouwd kun je de koeler even uitzetten en het stof verwijderen. De ventilator staat dan uit zodat je niet klem kunt komen te zitten.

Ook zitten er sleuven in de zijkant van de koeler. Controleer of deze vrij zijn van stof. Maak ze schoon als je merkt dat er stof op zit. Zet de koeler wel even uit wanneer je dit gaat doen.

Indien het water wat vies is geworden dan kan het water de warmte beter vasthouden waardoor de temperatuur van het water omhoog zal gaan. Je kunt in dat geval het water verversen. Waterkoeler afvullen.

De waterkoeler mag niet in een ruimte staan waar het kan vriezen. Wanneer het vriest zal het water in de koeler bevriezen en gaan de waterkoeler en laserbron kapot.

Verder meet de CW-3000 waterkoeler of er doorstroming is. Wanneer er geen doorstroming is zal de CW-3000 koeler in alarm gaan.

Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat er geen doorstroming is.
Wanneer een van de slangen geknikt is kan het water niet stromen. Controleer of alle slangen vrij zijn van een knik.

Viezigheid.

Ook kan er viezigheid in het koelwater zitten. Wanneer er bijvoorbeeld alg in het water zit kan dit samenklonteren en hierdoor een verstopping veroorzaken. Doe in dit geval de volgende stappen.

Algen in het water

Zet de lasermachine helemaal uit. Doe de stekker van de waterkoeler in een stopcontact die niet op de lasermachine is aangesloten. Haal het water uit de laserbron en leeg de waterkoeler. Vul de waterkoeler met ongeveer 2 L water en algenverwijderaar. Zet de waterkoeler een aantal uur aan om ervoor te zorgen dat de algenverwijderaar z’n werk kan doen. Laat de lasermachine uit staan!

Na een aantal uur haal je het water uit de laserbuis en leeg je de waterkoeler. Vul de waterkoeler met zo’n 2 L gedemineraliseerd water. Zet de waterkoeler een aantal uur aan zodat de laserbron schoon spoelt. Laat de lasermachine uit staan.

Na een aantal uur kun je het water uit de laserbron halen en de waterkoeler legen. Vervolgens vul je de waterkoeler met gedemineraliseerd water en een klein beetje koelvloeistof. Waterkoeler afvullen.

Waterniveau.

Controleer ook of er voldoende water in de koeler zit. Indien er ineens heel veel water weg is, kijk dan of er water in de buitenste glazen buis van de laserbron zit. De laserbron bestaat uit 3 glazen buizen. De grote buitenste buis mag geen water bevatten. Als deze buis wel water bevat zal de laserbron vervangen moeten worden.

Kijk ook of je ergens een plas water ziet. Indien je een plas water ziet, kijk dan of alle slangen nog bevestigd zijn. Mocht een van de waterslangen losgeraakt zijn, bevestig deze.
Na verloop van tijd kan een waterslag ook wat poreus zijn geworden. Mocht dat het geval zijn kun je een nieuwe slang bestellen.

Als er geen knikken in de slag zijn, het water is schoon en er is voldoende water, dan kan de pomp in de koeler defect zijn. BRM Lasers kan op locatie kijken of dit het geval is of je kunt, overleg met BRM, de waterkoeler naar ons verzenden zodat we in onze werkplaats de oorzaak van het probleem kunnen achterhalen en eventueel kunnen verhelpen.

Mocht het probleem niet verholpen zijn met bovenstaande tips, stuur dan een ticket.

Download onze gratis brochure
Ga
Chat via WhatsApp

Welke lasermachine moet ik hebben?

Bekijk onze overzichtspagina met lasermachines of laat je
vrijblijvend adviseren.

+31 544 350320