• De allerbeste service en support
  • 2 jaar garantie
  • Installatie én uitleg bij levering
  • Topkwaliteit

Hoe werkt de luchttoevoer op mijn Pro-lasermachine?

De Pro-lasermachine heeft standaard een compressoraansluiting. Het voordeel van de compressoraansluiting en het gebruik van een compressor is dat de lucht gebufferd komt. Daardoor is het een constante stroom van lucht in plaats van dat het gepulseerd uit de nozzle komt. Ook heb je meer controle over de luchtdruk waardoor je ook hogere druk kunt gebruiken.

De compressoraansluiting heeft geen smoorring om de liters per minuut te regelen maar een reduceerventiel om de druk te regelen. Aan de rechter zijkant van de machine zit een draaiknop waarmee je het reduceerventiel kunt regelen.

Reduceerknop
Je kunt de knop links en rechtsom draaien. Als je de knop indrukt is de knop geborgd. Mocht de kop niet verdraaien dan moet je de knop even uittrekken om de borging op te heffen. Boven de draaiknop zie je een glaasje met een wijzer. Hier kun je zien hoeveel druk er is. De ingangsdruk van compressor naar lasermachine moet onder de 8 bar zijn. Dit is meer dan voldoende, vaak gebruik je een stuk minder dan dat. Mocht je toch meer dan 8 bar de machine in brengen dan kunnen de componenten die te maken hebben met de compressoraansluiting kapot gaan.

Je kunt de luchtdruk gaan stellen zodra de machine aan een opdracht begint. Wanneer de machine uit staat zal de luchtdruk niet minder worden omdat de klep dicht staat en de druk zichzelf niet kwijt kan.

0.1 tot 0.5 bar lucht geeft de mooiste resultaten tijdens het graveren. Voor het snijden van bijvoorbeeld dik hout kun je rond de 2 bar gebruiken.

Het is belangrijk om de lucht in ieder geval altijd een stukje open te zetten. Wanneer je namelijk geen lucht toevoegt dan nestelt rook en stof zich op de lens. Hierdoor is de kans groot dat de lens snel kapot zal gaan of een inbranding heeft waardoor de lens niet meer te gebruiken is. Wanneer de machine in pauze staat of niet aan het snijden/ graveren is zal de lucht wel uit staan, je verspilt dan geen lucht.

Er komt geen lucht uit de nozzle, wat nu?

Als er minder of geen lucht uit de nozzle komt dan normaal dan kan het zijn dat het filter in de luchtverzorgingsunit verzadigd is of dat de luchtverzorgingsunit vol zit met water. Als de luchtverzorgingsunit vol zit met water kan de lucht er niet meer doorheen en zal de lucht niet bij de nozzle komen.

Aan de rechter kant van de machine zit de elektrakast. In de elektrakast vind je de luchtverzorgingsunit. In de bodem van de elektrakast zit een gat en de onderkant van de luchtverzorgingsunit steekt door dit gat heen. Zoek het gat en de onderkant van de luchtverzorgingsunit. Plaat een schaaltje of een klein kopje onder de luchtverzorgingsunit. Je kunt nu het water aftappen door de punt onder aan de luchtverzorgingsunit in te drukken. Het water stroomt nu in het schaaltje of kopje.

Vochtafscheider

Al het vuil wat in de lucht zit zit in het water of in het filter in de luchtverzorgingsunit. Wanneer je het water aftapt dan tap je ook het vuil wat in het water zit af.

Ook controleer je of de lucht in de software aan staat. Dit kun je in de LightBurn software zien bij je laag. Zorg ervoor dat het schuifje groen is.

Air schuifje in LightBurn.

Als dit goed staat, kijk dan naar de wijzer in het glaasje boven het reduceerventiel. Kijk of je meer lucht toe kunt voegen door aan het reduceerventiel te draaien.

Mocht dat niet helpen kijk dan of de compressor aan staat en niet leeg is. Mocht ook dat allemaal goed staan dan is de volgende stap om te kijken of er ergens een knik in de luchtslang zit waardoor de lucht niet verder kan.

Ik ga een compressor kopen, waar moet deze aan voldoen?

De compressor moet voldoen aan een bepaalde liters per minuut, de compressor moet het liefste minimaal 100 L / minuut voor de machine over hebben. De compressor mag 8 bar leveren. Wanneer de compressor bijvoorbeeld 10 bar aan kan dan moet er tussen de compressor en de machine een reduceerventiel geplaatst worden om de 10 bar te reduceren naar maximaal 8 bar.

Verder is het handig om een compressor te kiezen met een grotere buffertank zodat de compressor niet de hele tijd aan zal gaan slaan. Kijk ook of de compressor gemaakt is om bijvoorbeeld 8 uur per dag de 100 L/ minuut te leveren. Dit kun je vaak in de DataSheet van de compressor vinden. Mocht het daar niet in staan dan kun je het beste de verkoper naar deze specificaties vragen.

We leveren de machine met een 8 mm push-in fitting en een stukje luchtslang. Vanaf de aansluiting met de machine tot aan de compressor ben je zelf verantwoordelijk voor het aanschaffen van de juiste onderdelen.

Mocht je nog verdere vragen hebben dan kun je altijd een ticket indienen.

Download onze gratis brochure
Ga
Chat via WhatsApp

Welke lasermachine moet ik hebben?

Bekijk onze overzichtspagina met lasermachines of laat je
vrijblijvend adviseren.

+31 544 350320