• De allerbeste service en support
  • 2 jaar garantie
  • Installatie én uitleg bij levering
  • Topkwaliteit

Ik heb een de BRM 90130-X of een budget 90130-X en ik wil graag weten of ik bepaalde metalen kan snijden. Let wel, de machine moet geschikt zijn voor het snijden van metaal! Als de machine niet geschikt is voor het snijden van metaal en je probeert dit toch te doen, dan kan de machine defect raken.

Weet je niet zeker of jouw machine geschikt is voor het snijden van metaal? Stuur dan je vraag samen met een foto van de typeplaat van de machine via een ticket naar BRM, dan kijken wij met je mee.

Metaal-stand.

Om metaal te kunnen snijden met je machine zul je de machine van de acryl-stand in de metaalstand moeten zetten. Wanneer je op de acryl-stand metaal wil gaan snijden is dit niet mogelijk.

Wanneer je de machine in metaal – stand zet, moet je ook de juiste lens gebruiken. De lens die je gebruikt om metaal te snijden is alleen geschikt voor de machines die ook daadwerkelijk metaal kunnen snijden. De lens is groter dan de lens die je gebruikt om hout en andere materialen te bewerken, je kunt hieraan herkennen dat het een lens is specifiek voor het snijden van metalen.

Ook gebruik je bij de metaalstand de kop die automatisch de focus aanpast. Dit is nodig omdat de focusafstand tussen lens en metaal heel precies moet zijn. Door de hoge benodigde gasdruk verplaats je je materiaal waardoor de focushoogte continu aangepast moet worden. Wanneer de machine in de metaal-stand staat zal de kop dit zelf volgen en aanpassen. Hierdoor blijft de focushoogte altijd goed.

Waar moet een metaal aan voldoen om gesneden te kunnen worden?

Over het algemeen zijn er weinig soorten metaal die gesneden mogen en kunnen worden met de BRM90130-X en BRM Budget90130-X.
Onderstaande metalen zijn wel te snijden.

  • Alle soorten ijzer.
  • Ongelegeerde stalen. RVS is een uitzondering hierop. Dit is een legering maar is wel te snijden.

IJzer, staal en RVS zijn hele pure metalen. De laserstraal heeft het juiste vermogen en de juiste absorptie op de golflengte waardoor de laserstraal niet reflecteert maar geabsorbeerd wordt. Hierdoor zijn deze metalen wel te snijden. Deze metalen zijn te snijden tot een dikte van 1.25mm.
Wanneer je toch dikker wil snijden dan is het risico groot dat je niet door je materiaal heen komt. Ook is het risico dat de snede niet mooi wordt. Je kunt een brede snijlijn krijgen. Je brengt te veel warmte in je metaal waardoor het ongecontroleerd smelt.

Onderstaande metalen zijn niet te snijden.

  • Edelmetalen. Denk aan goud, zilver etc.
  • Legeringen.
  • Aluminium.

Bij deze materialen is de absorptie golflengte anders waardoor de laserstraal zal reflecteren in plaats van dat deze geabsorbeerd wordt. Hierdoor kun je deze metalen niet snijden.

Waarom moet er zuurstof toegevoegd worden tijdens het snijden van metalen?

Een 150W laserbron op zichzelf heeft te weinig vermogen om door metalen te snijden. Door zuurstof toe te voegen voed je de brand waardoor je genoeg vermogen in het materiaal kunt brengen en kan snijden. Je compenseert hiermee het vermogen van de laserbron.

Welke zuiverheidsgraad van de zuurstof is benodigd?

De minimaal aan te raden zuiverheidsgraad van je zuurstof is 3.5. Je wilt een zo hoog mogelijke zuiverheidsgraad van je zuurstof. Hierdoor kun je sneller snijden en heb je ook een mooier resultaat. Neem je een zuurstof met een zuiverheid van minder dan 95 % dan wordt het krijgen van een mooi resultaat een ware uitdaging. Ook zal de productiesnelheid omlaag moeten. Bij snijproblemen die je niet op kunt lossen kan het kiezen voor een zuivere zuurstof (hogere graad) de oplossing bieden.

Waarom moet ik een andere lens gebruiken tijdens het snijden van metaal?

De lens om metaal mee te snijden heeft een andere coating dan de lens die je gebruikt voor het snijden van bijvoorbeeld hout en acryl. De coating van de metaallens houdt de reflecties en strooistraling tegen die ontstaan bij het snijden van metalen. Hierdoor kan de laserstraal niet terug reflecteren naar de laserbron. De coating van de lens die je bij bijvoorbeeld hout en acryl gebruikt, kan dit niet waardoor de laserstraal wel terug reflecteert naar de laserbron. Deze kan hierdoor kapot gaan.

Metalen markeren.

Graveren met een metaallaser zonder laserspray is ten zeerste af te raden. Ook niet met de metaal-lens en zeker niet op de metaal-stand. Wanneer je wel probeert een metaal te markeren zonder toevoeging van laserspray verbrandt je materiaal en kan er een krater ontstaan. Hierdoor gaat de laserkop omlaag omdat de laserkop de focushoogte aan wil passen. Het gevolg hiervan is dat de laserkop te ver naar beneden gaat omdat er geen materiaal gevonden wordt. De laserkop blijft echter wel heen en weer gaan en zal hierdoor uiteindelijk in botsing komen wanneer er ineens weer materiaal is.

Om met de BRM90130-X of BRM Budget90130-X toch metaal te kunnen markeren met toevoeging van een laserspray zul je de machine in de acryl-stand moeten zetten. Hierbij wordt het automatisch aanpassen van de focushoogte uitgeschakeld. Je kunt nu met de lens die je normaal gesproken voor hout en acryl gebruikt, je materiaal gaan markeren. Met de Z- en Z+ kun je de kop op de juiste focushoogte in te stellen.

Zie artikel materiaal.

Zie artikel Laserspray

Hoe vind ik de juiste parameters om metaal te snijden?

De parameters voor het snijden van een metaal komen vrij precies. Metalen hebben een bepaalde smelttemperatuur waar rekening gehouden moet worden.

Tot die waarde creëer je heel veel slag aan de bovenkant van je materiaal. Dit is gesmolten materiaal. Slag is iets wat je blijft houden totdat je door je materiaal komt.

Zet je laservermogen op maximaal en voeg veel zuurstof toe, dit mag 8 bar zijn. Neem een hoge snelheid en verlaag je snelheid in stapjes tot je wel door je materiaal heen komt. Het is hierbij wel van belang dat je de snede ‘s met de diverse snelheden naast elkaar maakt. Bij metaal kun je niet nogmaals over je snede heen. Wanneer je een metaal verwarmt en dit koelt weer af, dan verhardt het materiaal waardoor je een tweede keer meer vermogen nodig zult hebben. Dit is niet mogelijk dus je zult ernaast een nieuwe snede moeten maken.
Met normaal staal kan het zijn dat je met het volle vermogen en voldoende zuurstof een snelheid tussen de 20 mm/s en 50 mm/s nodig hebt.

IJzer is wat makkelijker te snijden. Hierbij kan het zijn dat je er met een snelheid van bijvoorbeeld 80mm/s al doorheen komt met het volle vermogen en voldoende zuurstof.
Natuurlijk is dit ook afhankelijk van de afstelling van de spiegels en dergelijke.

Wanneer het erop lijkt dat de machine aan het lassen is in plaats van aan het snijden dan kan dit liggen aan de afstelling van de spiegels. Ook kan het zijn dat de snelheid wat te hoog is. Gebruik ook voldoende zuurstof, wanneer je te weinig zuurstof gebruikt kan dit ook voor komen. 8 bar is het maximale wat de machine aan kan en dat kun je ook zeker benutten om mooi en snel te snijden.

Als je wat minder zuurstof gebruikt, moet je je snelheid wat verminderen om toch een mooi resultaat te krijgen. Als je de zuurstof vermindert om kosten te besparen dan kan je hier mogelijk alsnog geen kosten mee besparen omdat je wat langer bezig bent met je product, waardoor je alsnog ongeveer evenveel of meer zuurstof gebruikt.

Het vinden van de juiste parameters is bij het snijden van metalen wat lastig omdat het heel precies komt. Elk metaal heeft weer een andere smeltwaarde waardoor de parameters van RVS bijvoorbeeld niet een op een over te nemen zijn voor ijzer.

Wanneer je kraters in je materiaal krijgt moet je met de snelheid omhoog. Er komt te veel warmte in het materiaal waardoor het gaat smelten.

Als er een bruinige rand langs de snede ontstaat dan kun je ook wat sneller gaan snijden. De verbranding kan niet snel genoeg afkoelen waardoor de rand bruin kleurt. Ook kan het zijn dat je iets minder zuurstof moet gebruiken.

Wanneer er bramen aan de bovenkant van je materiaal ontstaan dan kan dit een teken zijn van een juiste snelheid maar net te weinig zuurstof. De zuurstof blaast niet genoeg verbranding naar beneden.
Wanneer je bramen aan de onderkant van je materiaal hebt dan hoor je deze met de vinger makkelijk te kunnen verwijderen. Als dit niet het geval is dan kun je net iets sneller gaan snijden.

Mocht je nog verdere vragen hebben dan kun je altijd een ticket aanmaken.

Download onze gratis brochure
Ga
Chat via WhatsApp

Welke lasermachine moet ik hebben?

Bekijk onze overzichtspagina met lasermachines of laat je
vrijblijvend adviseren.

+31 544 350320