• De allerbeste service en support
  • 2 jaar garantie
  • Installatie én uitleg bij levering
  • Topkwaliteit
electrisch gevaar LET OP !!! Anionen en chloride zijn erg gevaarlijk voor de gezondheid, BRM Lasers raad elke bewerking met een lasermachine af als het om PVC of andere Anion / Chloride houdende materialen gaat. Als je deze materialen bewerkt dan vervalt de garantie op je machine.

Gevaarlijke gassen

PVC bevat Chloride en Chloride is een anion. Dat houdt in dat Chloride een negatief geladen ion is en dus niet in evenwicht. Chloride is niet het enige anion, er zijn meer materialen die een anion bevatten. Onderstaand een kleine selectie.

  • Fluoride F−
  • Bromide Br−
  • Iodide I−

Mocht je niet zeker weten of jouw materiaal een van deze elementen of een ander anion bevat dan kun je bij de leverancier van je materiaal de MSDS (Material Safety Data Sheet) opvragen. Hier staat in waar een materiaal uit opgebouwd is.

Indien je niet weet hoe je een MSDS moet lezen dan kun je naar dit artikel: hoe lees ik een MSDS.

Wanneer Chloride in gasvorm is dan wil het in evenwicht raken. Om in evenwicht te raken zijn er positieve deeltjes nodig. Deze positieve deeltjes moeten ergens vandaan komen omdat de Chloride ze zelf niet bevat of kan maken.

De gassen komen in aanraking met bijvoorbeeld het staal in de machine. Het gas gaat hier de positieve deeltjes vandaan halen. Het vreet als het ware het staal aan. Hierdoor raakt het staal in een onbalans en gaat het kapot. Het kan er bijvoorbeeld uitzien alsof het staal aan het roesten is en het wordt langzaam maar zeker oranje.

Spiegelhouder

Motor

Het gas tast eigenlijk alles wat het tegenkomt aan. Denk hierbij aan metalen maar ook aan menselijke organen. Wanneer je PVC/ anionen bewerkt dan zal je machine snel aangetast worden en dus ook niet goed meer werken. Er zal speling op de kop ontstaan, speling op de assen etc. Hierdoor is de machine niet meer accuraat en uiteindelijk zal de machine stoppen met functioneren.

De mensen die bij de machine werken lopen een groot risico op ziekte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kanker. Ook wanneer je de rookgassen afzuigt dan is het niet mogelijk om dit op een veilige manier te doen. De gassen tasten afzuigsystemen aan. Mocht je een afzuigsysteem hebben zonder filters dan worden de gassen alleen verplaatst maar blijven ze schadelijk. Mocht je een afzuigsysteem hebben met filters dan nemen de filters de gassen niet op en is de ‘schone’ lucht die uitgeblazen wordt alsnog verzadigd met de schadelijke gassen.

Wanneer een mens bij de machine aan het werk is en er worden anion-houdende materialen bewerkt, dan zal die persoon ziek worden. De ogen raken geïrriteerd en voelen branderig aan. Na verloop van tijd kan de persoon blind worden. De longen gaan kapot, de huid raakt geïrriteerd. Er is een vergroot risico op kanker.

Wanneer je PVC/ een anion-houdend materiaal bewerkt vervalt de garantie op de machine.

electrisch gevaar LET OP !!! Anionen en chloride zijn erg gevaarlijk voor de gezondheid, BRM Lasers raad elke bewerking met een lasermachine af als het om PVC of andere Anion / Chloride houdende materialen gaat. Als je deze materialen bewerkt dan vervalt de garantie op je machine.

Oeps, ik heb per ongeluk een anion-houdend materiaal bewerkt. Kan ik mijn machine nog gebruiken?

Helaas is het zo dat de schade niet terug te draaien is. Helaas is het ook zo dat de machine kapot blijft gaan totdat de anionen in balans zijn gekomen. Pas wanneer de anionen in balans zijn stopt de schade.

Anionen houden zichzelf niet in leven zoals bijvoorbeeld roest. Roest voedt zichzelf tot in den treure. Een anion stopt met vernietigen zodra het in balans is.

Wanneer je bijvoorbeeld een week lang PVC hebt gesneden, dan zal de machine maanden later nog aan het degraderen zijn. Hierdoor is het ook lastig om alleen de aangetaste onderdelen in de machine te vervangen. Er kunnen deeltjes vrij komen die zich gaan verzamelen op het nieuwe onderdeel. Vervolgens zal dit onderdeel aangetast raken.

Ik wil toch onderdelen gaan vervangen. Waar moet ik rekening mee houden?

Stel, je hebt een aangetaste machine. Je wil graag een van de motoren vervangen omdat deze het niet goed meer doet. Je zou wel het tandwiel op de motor over willen zetten naar de nieuwe ondanks dat het tandwiel een beetje is aangetast. Helaas trekken de deeltjes van het aangetaste tandwiel naar de as van de motor. Via het tandwiel komen er deeltjes op de as van de motor en kan het nieuwe onderdeel al snel weer defect zijn.

Het is moeilijk in te schatten wanneer de anionen in balans zijn. Helaas is het niet te zeggen of het proces na 2 maanden gestopt is of dat het dan nog actief is. Natuurlijk kan het toch zo zijn dat je al een tijdje geen PVC/ anion-houdende materialen meer bewerkt en je de machine toch weer in een goede conditie wil hebben.

Je zult de machine dan volledig moeten poetsen met vochtige doeken. Zorg er wel voor dat je handschoenen draagt en een gepast gasmasker om ervoor te zorgen dat de nevel/ stof niet ingeademd wordt. Alles moet helemaal schoon zijn, nergens mag meer nevel of viezigheid zijn. Het is belangrijk dat de hele machine stofvrij is. Zorg dat alle stof ook uit de hoeken en kieren is. Ga het stof niet wegblazen of opzuigen met een stofzuiger. Hiermee verplaats je het probleem. Een stofzuiger heeft geen geschikt filter en zal de anionen dus gewoon weer door de ruimte verspreiden. Ook zal de stofzuiger het gaan begeven. Het beste kun je de stof opvegen met natte doeken. Deze doeken moeten vervolgens bij het chemisch afval.

Nadat de machine compleet schoon en stofvrij is kun je het beste nog een tijdje wachten voordat je onderdelen gaat vervangen. In deze tijd hou je de machine in de gaten om te kijken of de machine opnieuw aangetast wordt. Als dat niet het geval is en het echt schoon is dan kun je de onderdelen relatief veilig vervangen.

Weet je niet zeker of jouw materiaal bewerkt kan worden? Stuur ons dan een ticket met de MSDS erbij.

Download onze gratis brochure
Ga
Chat via WhatsApp

Welke lasermachine moet ik hebben?

Bekijk onze overzichtspagina met lasermachines of laat je
vrijblijvend adviseren.

+31 544 350320